Meeldiva maitsega ilma suhkru ja pärmita rukkileivast saab väga maitsva leivakalja. Kuna ma rosinate maitset ei armasta tegin kalja ilma nendeta. Kali on nii külm suvine karastusjook kuid ka meeldivalt jahutav rüübe pärast sauna. Vikipeedia andmetel on kali vähemalt Venemaal populaarsem jook kui coca-cola.

 

_MG_6757

Vaja läheb:

1 pakk(350g) naturaalse juuretisega leiba(Hiiu rukkileib)

3-5 l vett

200 g suhkrut

5 g värsket pärmi

200 g maltoosat või kaljavirde konsentraati

(keskmise suurusega potti)

vähemalt 3 l purki

sõela või kurnamisriiet

poole sidruni mahl

kali

Kuidas teha:

  1. Sega pärm ja suhkur omavahel ning lisa maltoosa. Vajadusel lisa väheke vett juurde.

  2. Tükelda leib ning aseta need poolde veekogusesse paariks tunniks ligunema või keeda 10 minutit, et nad pehmeneksid.

  3. Lase segul jahtuda ning vala purki. Lisa segades juurde maltoosa, pärm ja suhkur.

  4. Aseta purgile peale kaas, kuid ära täiesti kinni keera, et toimuks õhuvahetus.

  5. Lase segul hapenduda toasoojas kuni 24 h ning seejärel kurna pudelitesse.

  6. Lisa sidrunimahl ning jäta pudelid külmikusse enne tarbimist paariks päevaks kuni nädalaks laagerdama. Joogis võib tekkida kuni 2 % alkoholi