Nii kui ilmad külmaks lähevad tuleb mul tahtmine glögi valmistada. See tradititsioon sai minu jaoks alguse Saksamaa jõuluturgudelt, mis mõnikord juba oktoobri lõpus algavad. Stolleni ehk suhkrust, jahust ja martsipanist beebi Jeesuse söömise võib vabalt ära jätta, aga hõõgveini joomise kindlasti mitte. Minu meelest ei tule ilma glögi lõhnata õiget jõulutunnetki sisse.

Tuntud raviseen must pässik, mis peaks vähemalt 100 erineva probleemi puhul tervist toetavalt mõjuma. Peamiselt tuntakse seent immuunsüsteemi tugevdamisel. Must pässik sisaldab vanilliini, sama ainet, mis annab vaniljekaunadele omapärase aroomi ja maitse. Kuigi tegemist on puuseenega on mustal pässikul üllatavalt magus-siidjas maitse. Eesti metsades leidub ka musta pässikut, kuid mida külmemas kliimas seen kasvanud on seda rohkem antioksüdante temas peaks leiduma. Rahvusvaheliselt kutsutakse seent “chaga´ks”, mis muideks pärineb meie permi keeltest. Meie sugulasrahvad olid ka arvatavasti esimesed, kes haruladast seent tervise tugevdamiseks kasutama hakkasid. Musta pässikut leidub metsas vähe. Vaid igal 20 000. puul kasvab must seen küljes.

Musta pässiku glögi

2 slp kaneeli

1 spl musta pässiku pulbrit

0,5 tl nelgipulbrit

peotäis purustatud mandleid

1 L mahla ( 0,5 L mustsõstra + 0,5 viinamarja)

soovi korral klaas veini

Parima joogi saab, kui sel 24 tundi seista lasta. Hauta mahla, maitseaineid ja seenepulbrit tasasel tulel potis tunda aega. Lisa mandlid ning vein kõige viimasena. Lase 5 minutit jahtuda ning lase läbi sõela.