Must leeder(Sambucus nigra) on meeldivalt aromaatsete õitega põõsas, mis Eestis looduslikult väga levinud ei ole, kuid kasvab tihti koduaedades ning vanades mõisaparkides. Kesk-Euroopa rahvameditsiinis on põõsale omistatud mitmeid tervendavaid omadusi.

Ma ise ei ole suhkrut sisaldava siirupiga kunagi kurku terveks ravinud, kuid leedriõie siirupiga mullivesi on niisama ülimaitsev suvine janukustutaja.

_MG_9650web.jpgMagusalõhnalistest õitest saab valmistada maitsvat siirupit, mida saab omakorda kasutada erinevate magustoitude nagu jäätis, küpsetised ja kommid maitsestamiseks. Samuti leiab leedriõiesiirup kasutust erinevates jookides.

Germaanlaste uskumuste kohaselt on leedripõõsas viljakusjumalanna Freya elupaigaks. Põllupidajad oskavat õite järgi õelda millist saaki sügisel oodata on. Musta leedrit armastati istutada maja lähedale, sest see pidavat üldiselt pererahvale õnne tooma ja meelitama ligi häid vaime ning samal arvamusel olid ka vanad roomlased ja kreeklased. Ristiusu pealetungil omandas leedripõõsas veidi negatiivse tähenduse, mis oli arvatavasti tahtlikult põlisuskumuste vastu tekitatud, kuna need polnud kooskõlas kristliku maailmakäsitlusega. Hakati arvama, et leedri istutamine hoonete lähedusse toob halba õnne ning meelitab ligi nõidu.

Siirupi valmistamiseks läheb vaja:

15 musta leedripuu õiekobarat(Sambucus nigra)
0,5 kg suhkrut
2 mahe sidrun
1 l vett