Mustad herned on põldherne sort nimega „Carlin“ pärinevad briti saartelt, mida traditsiooniliselt süüakse soola ja äädikaga ning valatakse üle õlle või mündikasmega. Iseloomult on need iidsed herned veidi kõvema kestaga kui tänapäevasemad sordid, kuid eksootline lillakaspunase värv ning maguskastaneid meenutav maitse kaaluvad üle veidi pikema keetmisaja.

Koostisained

6le

300 g kuivi musti herneid

4 küüslauguküünt

2,5 tl soola, veidi pipart

1 pakk suitsutofut

1 suur sibul

2 porgandit

4 kartulit

2 l vett

150 g tatrakruupe

4 spl päevalilleõli või margariini

Valmistamine

  1. Leota herneid üleöö. Pane herned potti ning kata poole suurema koguse veega. Lase keema ning hauta tavalises potis 1 tund kuni 1,5 tundi. Rõhukeetjas kõrge rõhu all 10 minutit.
  2. Haki sibul, küüslauk ning suitsutofu. Prae kõik õrnalt pruuniks.
  3. Riivi porgand ja kartul.
  4. Kui herned on keenud vala neile peale 2 l vett, lisa riivitud porgand ja kartul, praetud küüslauk ja sibul ning tatar. Hauta 20 minutit.
  5. Lisa sool,pipar, päevalilleõli ning lase supil 10-15 minutit jahtuda ning maitsestuda.