See klorofülli, vitamiinide ja rauarikas erkrohelist värvi toormahl annab mõnusa energiasüsti ning aitab kehasse kogunenud toksiine lahustada. Roheline jook sobib hästi kevadiseks detoks-kuuriks, et pimedast talveperioodist kurnatud keha taas vitamiine täis laadida. Siin on terve nimekiri(paikesetoit.blogspot.com), milleks võrse ehk orasemahl veel hea on.

Ilmtingmata ei pea nisuorast kasvatama, võib kasutada ka otra või rukist. Kust seemneid saada? Poest tavalisi kruupe ostma minnes, on väga väike tõenäosus, et need idanema lähevad, sest enamasti on neid kuumtöödeldud. Mahepoest ostes on natukene suurem võimalus elusaid seemneid(kruupe) leida, kuid kõige kindlam oleks minna mõne mahetaluniku juurde ning otse küsida ja osta.

Olen ise viimasel ajal mahepoodidest ostnud ning üsna edukalt on seemned idanema läinud.

 

Orase kasvatamine on lihtne ning isegi algaja taimesõber saab sellega probleemivabalt hakkama, kuna taimed ei ole valgus ega kastmistingimuste suhtes liialt pirtsakad.  Tegevus sobib ka toredaks ettevõtmiseks, mida lastega koos teha. Samuti toob erkroheline “rohuvaip” külma talve natukene tujutõstvat värvikust.

VAJA LÄHEB: nisu- või rukkikruupe, mulda, taldrikut, anumat(idandamiseks), saumikserit(ja klaaspurki) või blenderit, vett, tühja spreipudelit,  teravaid kääre, sõela, soovi korral ingveri- või sidrunimahla.

1. Leota mahenisu seemneid vähemalt 8 tundi soojas ja pimedas kohas nii, et seemned oleksid veega kaetud. Kalla vesi ära ning seejärel oota, kuni märkad valgeid idusid. 24 tunni jooksul võiks seemneid kaks korda või enam toasooja veega läbi loputada, kuna idud vajavad arenemiseks niiskust, kuid mitte üleni vees olemist. 

IMG_6928.JPG

 

2. Laota lameda põhjaga taldrikule umbes 1,5 cm kiht mulda.

IMG_6930 2.jpg

 

3. Laota seemned ühtlase kihina mullale ning niisuta pritsiga hoolikalt. Aseta pimedasse sooja kohta ning niisuta seemneid 2 korda päevas, vajadusel rohkem.

IMG_69392.jpg

 

4. Paari päeva pärast on näha noori võrseid ning aeg taldrik valguse kätte asetada.

IMG_6996.JPG

 

5. Umbes 1,5 nädala pärast on 15-20 cm kõrgune oras  mahlateoks valmis.

IMG_7142.JPG

 

6. Lõika pool saagist maha, millest saab ca 2 klaasi mahla(olenevalt sellest, kui palju vett lisad).

img_7145-2

 

7. Ülejäänud jääb homseks. 🙂

IMG_7146 2.jpg

 

8. Leia mõne suurem purk ning peenesta eelnevalt kääridega väiksemateks tükkideks lõigatud oras vähese veega kasutades täiesti tavalist saumikserit(või blenderis). Viimase mahla võid ka kätega välja pressida. NB! Ärge seda mahla tehes oma tava-saumikseritest või blenderitest viimseid elumahlu välja pigistage!

IMG_6968 2.jpg

9. Vala mahl läbi sõela klaasidesse. Kuna nisuorase mahla tervistavad omadused avalduvad kõige paremini ilma lisanditeta siis ei soovitata seda teiste mahladega segada. Kui ebaharilik maitse siiski vastik tundub, lisa paar tilka ingveri-või sidrunimahla. Naudi jooki!

IMG_6978 2.jpg